Πως διαβάζω τις πληροφορίες που εμφανίζονται 
στη συσκευασία των λαμπτήρων

Αυτή τη στιγμή διατίθενται διάφοροι τύποι λαμπτήρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά: δίοδοι εκπομπής φωτός (LED), συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης. Ένα χαρακτηριστικό των λαμπτήρων νέου τύπου είναι η υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν 65%-80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης λειτουργούν με τεχνολογία αλογόνου και χρησιμοποιούν 20%-45% λιγότερη ενέργεια για την ίδια φωτεινή ισχύ συγκριτικά με τους καλύτερους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Στη συσκευασία των λαμπτήρων αναγράφονται πλέον αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την καλύτερη λύση για τις δικές σας ανάγκες. Οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει εικονίδια, τα οποία παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Ενδέχεται ωστόσο τα εικονίδια να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή ή οι πληροφορίες να παρέχονται με τη μορφή κειμένου. Το παρόν πληροφοριακό δελτίο στόχο έχει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις βασικές πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Οι απαντήσεις που δίνονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίζετε ευκολότερα τις πληροφορίες που χρειάζεστε στη συσκευασία των λαμπτήρων. 

Πόσο φως χρειάζομαι;
Η μέτρηση της απόδοσης του φωτός σε watt (W) μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς οι διάφοροι τύποι λαμπτήρων απαιτούν πλέον διαφορετικά επίπεδα ηλεκτρικής ισχύος για να παράγουν την ίδια φωτεινή ισχύ. Για αυτόν το λόγο, είναι ευκολότερη η μέτρηση της απόδοσης του λαμπτήρα βάσει της ποσότητας του φωτός που παράγει, δηλαδή σε lumen (lm). Για παράδειγμα, τα 1300-1400 lm ισοδυναμούν με έναν λαμπτήρα πυράκτωσης παλαιού τύπου 100 W. Η συσκευασία του λαμπτήρα θα φέρει ένδειξη της φωτεινής ισχύος (1)  μέσω ενός εικονιδίου, το οποίο θα δηλώνει τον αριθμό των lumen που παράγει ο λαμπτήρας.
Αν η ποσότητα του φωτός σάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να την αυξομειώνετε συχνά μέσω ρεοστατικού διακόπτη, πρέπει να ελέγξετε αν ο λαμπτήρας που πρόκειται να αγοράσετε προσφέρει δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτός. Σε κάθε συσκευασία λαμπτήρα θα είναι τυπωμένο ένα εικονίδιο σχετικά με την αυξομείωση της έντασης του φωτός (2) , το οποίο θα δηλώνει αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρέπει πάντοτε να ελέγχετε αυτό το εικονίδιο για τους συμπαγείς λαμπτήρες φωτισμού και τις διόδους εκπομπής φωτός (LED), καθώς πολλοί από αυτούς τους λαμπτήρες δεν λειτουργούν με τους τυπικούς ρεοστατικούς διακόπτες. 
Διαφέρουν οι λαμπτήρες που προορίζονται για χρήση στον εργασιακό χώρο από εκείνους που προορίζονται για οικιακή χρήση; 
 
Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για τους χώρους στους οποίους περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μια εσφαλμένη επιλογή μπορεί να σας φέρει ένταση όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας ή υπνηλία όταν βρίσκεστε στο χώρο της εργασίας σας. Για αυτόν το λόγο, πριν αγοράσετε έναν λαμπτήρα, πρέπει να κοιτάξετε το εικονίδιο σχετικά με τοχρώμα του φωτός (3) που είναι τυπωμένο στη συσκευασία.
 
 
 
  
Πόσο συχνά θα χρησιμοποιώ το λαμπτήρα; 
Οι περισσότεροι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού έχουν εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση, ωστόσο επιτρέπουν χαμηλότερο ελάχιστο αριθμό ενεργοποιήσεων και απενεργοποιήσεων μέχρι την αχρήστευση. Συνεπώς, οι τυπικοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (με 3000–6000 ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις) δεν πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους στους οποίους θα ενεργοποιούνται και θα απενεργοποιούνται συχνά -δηλαδή κατά μέσο όρο περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα-π.χ. σε τουαλέτες ή σε διαδρόμους με αισθητήρες κίνησης. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι προορίζονται για συχνές ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις. Για αυτόν το λόγο, πριν αγοράσετε οποιονδήποτε λαμπτήρα, πρέπει να εντοπίσετε το εικονίδιο που δηλώνει τον αριθμό ενεργοποιήσεων και απενεργοποιήσεων μέχρι την αχρήστευση (7). 
 
Επιπλέον, καθώς ορισμένοι από τους νέους τύπους λαμπτήρων απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο προθέρμανσης και επίτευξης πλήρους φωτεινής ισχύος (π.χ. οι τυπικοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού), είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπίσετε το εικονίδιο σχετικά με το χρόνο προθέρμανσης (8), το οποίο δηλώνει πόσο σύντομα επιτυγχάνει ο λαμπτήρας τη μέγιστη φωτεινή ισχύ. 
 
Τι πρέπει να κάνω, όταν ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (compact fluorescent light bulb ) σπάσει ή καεί;
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν μικρή ποσότητα υδραργύρου –λιγότερο από 5 mg, δηλαδή ποσότητα κατά πολύ μικρότερη από την ποσότητα του υδραργύρου που περιέχουν άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως θερμόμετρα παλαιού τύπου και μπαταρίες. Στην απίθανη περίπτωση που θα σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού, πρέπει πρώτα να αερίσετε το χώρο και στη συνέχεια να απομακρύνετε τα θραύσματα με ένα υγρό πανί. Πρέπει να αποφύγετε να έρθουν τα θραύσματα σε επαφή με το δέρμα σας και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο τυχαίας θραύσης του λαμπτήρα και διαρροής υδραργύρου είναι η αγορά συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού με εξωτερικό άθραυστο περίβλημα. Στη συσκευασία του λαμπτήρα αναφέρεται ο δικτυακός τόπος, στον οποίο μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες από τον κατασκευαστή σχετικά με το χειρισμό των σπασμένων συμπαγών
λαμπτήρων φθορισμού.
Όπως ισχύει και με πολλά άλλα ηλεκτρικά προϊόντα, οι νέοι λαμπτήρες δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, αλλά να επιστρέφονται στα ειδικά σημεία συλλογής.