Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Thomas Edison


 


 


 

Ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison) (11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931) ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για τον Thomas Edison.

Ο Edison είχε ένα σλόγκαν που τοποθετούσε σε πινακίδες σε διάφορα σημεία στο βιομηχανικό του εργαστήριο. Το απόσπασμα ήταν από τον Joshua Reynolds και ανέφερε, “Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο οποίο ένας άνδρας δεν θα καταφύγει για να αποφευχθεί μια πραγματική εργασία της σκέψης.” Αυτό το ρητό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό δεδομένων των όχι και τόσο κολακευτικών σχολίων του Tesla για τον Edison που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Ενώ το ερευνητικό του εργαστήριο έβγαλε προς παραγωγή κάποια επαναστατικά προϊόντα σε έναν εκπληκτικό ρυθμό, ο Nikola Tesla, που κάποτε εργάζονταν εκεί, αλλά μετά από μια διαφωνία με τον Edison έφυγε, δεν είχε να πει καλά λόγια για αυτόν. Μετά τον θάνατο του Έντισον, ο Tesla δημοσίευσε το εξής για αυτόν: «Δεν είχε χόμπι, δεν τον ενδιέφερε κανενός είδους διασκέδαση και ζούσε με απόλυτη περιφρόνηση για τους πιο στοιχειώδης κανόνες υγιεινής… Οι μέθοδοι του ήταν ακραίες και έπρεπε να σπαταληθεί αρκετός χρόνος για το οτιδήποτε. Μόνο λίγη θεωρία και κάποιοι υπολογισμοί παραπάνω θα του είχε γλυτώσει το 90% του εργατικού του δυναμικού. Αλλά είχε μια πραγματική περιφρόνηση για την μάθηση και τα βιβλία μαθηματικής γνώσης, εμπιστευόμενος τον εαυτό του εξ ολοκλήρου και το ένστικτο του εφευρέτη».

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ούτε ο Edison είχε κάτι θετικό να πει για τον Tesla, αλλά στα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέφερε ότι μετανιώνει που δεν έδωσε στον Tesla περισσότερο σεβασμό και που δεν εκτίμησε το έργο του.

Υπάρχουν δύο αμφισβητούμενες θεωρίες ως προς το τι προκάλεσε το ρήγμα μεταξύ Edison και Tesla όταν εργάζονταν στο ερευνητικό εργαστήριο του πρώτου. Η πρώτη και πιο διαδεδομένη αναφέρει ότι ο Edison είχε υποσχεθεί στον Tesla 50.000$ (περίπου 1 εκατομμύριο σήμερα) αν κατάφερνε να κάνει ορισμένες βελτιώσεις στην γεννήτρια του. Όταν ο Tesla το έκανε, υποτίθεται ότι ο Edison αρνήθηκε να του καταβάλλει το ποσό που του υποσχέθηκε, λέγοντας του ότι του έκανε πλάκα. Η άλλη θεωρία είναι ότι ο Tesla απεχθάνονταν τον τρόπο που λειτουργούσε το ερευνητικό εργαστήριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Edison του αρνήθηκε μια αύξηση (από 18$ την εβδομάδα σε 25$) αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ο Edison κατά τη διάρκεια του «Πολέμου των Ρευμάτων» συνήθως έκανε ηλεκτροπληξία δημοσίως σε ζώα, κυρίως σκύλους και γάτες, προκειμένου να αποδείξει στους ανθρώπους πως εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ήταν πιο επικίνδυνο από το συνεχές (DC). Μάλιστα, μια φορά έκανε ηλεκτροπληξία σε έναν ελέφαντα με σκοπό να τον σκοτώσει (ο ελέφαντας είχε προηγουμένως ποδοπατήσει και σκοτώσει μερικούς ανθρώπους).

 

 

Αν και ο Edison έχασε τελικά τον “Πόλεμο των Ρευμάτων” και το εναλλασσόμενο ρεύμα επιλέχθηκε τελικά ως μέσο μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι και το 2007 υπήρχαν ακόμη 1600 πελάτες στη Νέα Υόρκη που λάμβαναν το ρεύμα τους σε DC (συνεχές ρεύμα), αντί για εναλλασσόμενο.

Στον Edison πιστώνεται επίσης και η εφεύρεση της Ηλεκτρικής Καρέκλας που χρησιμοποιείται σε όσους έχουν καταδικαστεί σε θάνατο (αν και στην πραγματικότητα, εφευρέθηκε από τους υπαλλήλους του Edison, Harold Brown και Arthur Kennelly).

Παρά το γεγονός αυτό, ο Edison, σε άλλες πτυχές της ζωής του ήταν ιδιαίτερα ειρηνικός άνθρωπος και θεωρούσε βάρβαρο το να βλάψει ακόμα και το πιο ασήμαντο ζώο. Σε μια δήλωση του αναφέρει, “Η μη βία οδηγεί στην υψηλότερη βαθμίδα ηθικής, η οποία είναι στόχος όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε όλα τα άλλα έμβια όντα, είμαστε ακόμα άγριοι.” Αστείες δηλώσεις για κάποιον που έκανε ηλεκτροπληξία δημοσίως σε ζώα προκειμένου να γεμίσει τις τσέπες του…

Μερικά από τα πειράματα του Edison είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από τους υπαλλήλους του ο οποίος δέχτηκε εθελοντικά να γίνει το πειραματόζωο του με την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Ο δάσκαλος του Edison στο σχολείο, όχι μόνο τον θεωρούσε χαζό, αλλά και «κουφιοκέφαλο» εξαιτίας του μεγάλου του κούτελου, απόδειξη πως είχε κατώτερη νοημοσύνη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Τόμας Έντισον κατείχε 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.

Για την εφεύρεση του φωνογράφου, ο Edison κέρδισε το παρατσούκλι “The Wizard of Menlo Park”, επειδή σε πολλούς φαίνονταν σα μαγεία αυτό το πράγμα εκείνη την εποχή.

Ο Edison είχε κάποτε απολυθεί από μια θέση εργασίας στην Western Union, όπου εργάζονταν ως βοηθός. Όταν πήρε την δουλειά σε ηλικία 19 ετών, του ζητήθηκε να κάνει την βραδινή βάρδια, κάτι που οι περισσότεροι δεν ήθελαν ούτως ή άλλως. Ήθελε την νυχτερινή βάρδια γιατί έτσι μπορούσε να πραγματοποιεί τα πειράματα του ανενόχλητος. Αυτό δούλεψε για μερικούς μήνες, μέχρι που μια μέρα ενώ πειραματίζονταν με μπαταρίες, του χύθηκε κατά λάθος θειικό οξύ, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάος όχι μόνο στο δωμάτιο αλλά και στο πάτωμα το οποίο βρίσκονταν ακριβώς πάνω από το γραφείο του αφεντικού..

 

 

Ο Edison ήταν ιδιαίτερα “περήφανος” στα αυτιά. Δεν είναι σαφές πότε του δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα καθώς δεν είχε γεννηθεί με κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Ο Edison ισχυρίζονταν ότι οφείλονταν σε μια πυρκαγιά χημικών που δημιούργησε κατά λάθος ενώ εργάζονταν σε ένα από τα πειράματα του.

Ο Edison πούλησε τον τηλέγραφο του στην Western Union για 10.000 δολάρια (περίπου 200.000 δολάρια σήμερα). Με τα χρήματα που πήρε, έχτισε το πρώτο βιομηχανικό ερευνητικό εργαστήριο στον κόσμο, από το οποίο προήλθαν οι περισσότερες εφευρέσεις του Edison. Φυσικά, οι περισσότερες από τις εφευρέσεις έγιναν από άλλους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί και ο Edison, που ήταν ιδιοκτήτης και διευθυντής, απλώς πήρε τα εύσημα.

Το εργαστήριο του Edison ήταν διάσημο γιατί είχε “απόθεμα από σχεδόν κάθε πιθανό υλικό… οχτώ χιλιάδες είδη χημικών ουσιών, κάθε είδος βίδας που υπήρχε, κάθε μέγεθος βελόνας, κάθε είδος καλώδιο ή σύρμα, τρίχες αλόγων, ανθρώπων, αγελάδων, κουνελιών, καμηλών… μετάξι κάθε υφής, κουκούλια, διάφορα είδη οπλών, δόντια καρχαρία, κέρατα ελαφιών, όστρακα… φελλούς, ρητίνη, βερνίκι, λάδι, φτερά στρουθοκαμήλου, κεχριμπάρι, καουτσούκ, όλα τα είδη μεταλλευμάτων.”

Ο Edison ήταν 24 ετών όταν παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, την 16 ετών Mary Stilwell, η οποία ήταν μια από τις υπαλλήλους του. Δυστυχώς, η Mary πέθανε περίπου 13 χρόνια αργότερα από κάποια άγνωστη ασθένεια. Με την Mary απέκτησε δύο παιδιά στα οποία έδωσε τα παρατσούκλια “Dot” και “Dash”, αναφερόμενος στο ιστορικό του στην τηλεγραφία.

Περίπου 2 χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, ο Edison, σε ηλικία πλέον 39 ετών, παντρεύτηκε την Anna Miller, 20 ετών, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά.

Εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Swan σχετικά με τον λαμπτήρα, ο Edison επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του, αν και ο ίδιος είχε κατασκευάσει λαμπτήρες που ήταν μεγαλύτερης διάρκειας και ποιο λειτουργικοί.