10 'Οροι Φωτισμού LED: Επεξήγηση

 

 

 

 

Έχουμε καλύψει όρους φωτισμού πριν, αλλά τα LED έχουν μια σειρά από δικούς τους όρους.

Το φράγμα ξένων φρασεογραφιών και αρκτικόλεξιων στα φυλλάδια δεδομένων LED μπορεί να αφήσει πολλούς ανθρώπους να φτάνουν ανάμεσα σε αριθμούς και λέξεις που δεν γνωρίζουν.

 

Έτσι, εδώ είναι ένας σύντομος κατάλογος με 10 σημαντικούς βιομηχανικούς όρους και τι σημαίνουν για να σας βοηθήσουν να λάβετε μια πιο ενημερωμένη απόφαση όταν επιλέξετε τον επόμενο λαμπτήρα LED.

 

 

 

SSL:

 

Τα συστήματα LED που χρησιμοποιούν ημιαγωγό στη θέση του τυποποιημένου σωλήνα πυρακτώσεως ή τόξου είναι γνωστά ως λαμπτήρες "στερεάς κατάστασης φωτισμού" ή SSL.

 

Οι τεχνολογίες SSL για γενικές εφαρμογές φωτισμού παράγουν λευκό φως σε διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές και αποχρώσεις, από το θερμό έως το ψυχρό λευκό.

Οι λαμπτήρες LED και τα φωτιστικά σώματα LED περιλαμβάνουν υψηλής φωτεινότητας σημειακές πηγές φωτός LED.

 

Η τεχνολογία SSL είναι τεχνολογικό άλμα για τον γενικό φωτισμό από πολλές βασικές απόψεις.  Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε φωτεινούς σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας και σε φανούς αυτοκινήτων.

Ήδη χρησιμοποιείται ευρύτερα σε φωτιζόμενες οθόνες και τηλεοράσεις και διεισδύει πλέον στην αγορά φωτισμού εν γένει.

Τα προσεχή χρόνια, η τεχνολογία SSL θα γίνει η πιο ευέλικτη και ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία για γενικό φωτισμό και θα παρέχει φως υψηλής ποιότητας και οπτικής απόδοσης σε συνδυασμό με τις νέες αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές επιλογές για βελτιωμένη άνεση και ευεξία .

 

 

 

Ομαδοποίηση:

 

Όταν οι κατασκευαστές φτιάχνουν τους λαμπτήρες LED, συνήθως τις ταξινομούν σε ομάδες με βάση το χρώμα και τη συνολική έξοδο φωτός των μεμονωμένων LED.

 

Μερικοί κατασκευαστές περιορίζουν τον τύπο των λαμπτήρων LED που χρησιμοποιούνται στη συστοιχία των λαμπτήρων σε μια συγκεκριμένη ομάδα - εκείνων που βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους - προκειμένου να διατηρηθεί η συνεκτικότητα της φωτεινότητας και του χρώματος.

Οι κατασκευαστές που κατασκευάζουν φωτιστικά ή λαμπτήρες με αυτή την απαίτηση περιγράφουν περιστασιακά τα LED ως έχουν ομαδοποιηθεί.

 

 

 

RGB/ Αλλαγή Χρώματος:

 

Το πρότυπο χρώματος RGB είναι ένα προσθετικό πρότυπο στο οποίο τα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε (χρώματα που χρησιμοποιούνται συχνά σε προσθετικά χρωματικά πρότυπα) συνδυάζονται με διάφορους τρόπους για να αναπαραχθούν άλλα χρώματα.

Το όνομα του προτύπου και η σύντμηση RGB προέρχονται από τα τρία βασικά χρώματα, το κόκκινο (Red), πράσινο (Green), και το μπλε (Blue).

Αυτά τα τρία χρώματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα τρία ανακλαστικά χρώματα κόκκινο, μπλε, και κίτρινο, τα οποία αναφέρονται στον χώρο των τεχνών ως βασικά χρώματα.

 

Ο όρος RGB (τα τρία βασικά χρώματα: κόκκινο, πράσινο και μπλε) χρησιμοποιείται ως σηματοδότης για να δείξει ότι μια λάμπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλά χρώματα.

Ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει μόνο σε λαμπτήρες LED.

Απαιτείται ένας ελεγκτής για να ρυθμίσει το χρώμα της λάμπας, ο οποίος πωλείται συνήθως χωριστά.

 

 

 

Δυναμικό Λευκό:

 

Παρόμοια με τα RGB LED, οι δυναμικά λευκές λαμπτήρες LED μπορούν να κυμανθούν σε θερμοκρασία χρώματος από λευκή πυράκτωσης (2700Κ) έως πλήρους φάσματος λευκό (6500K).

 

Απαιτείται ένας ελεγκτής και κάθε λαμπτήρας με αυτή την ετικέτα θα πρέπει επίσης να αναφέρει ποιο εύρος φωτός είναι ικανό να παράγει.

 

 

 

Ζεστό Dim:

 

Όταν ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως είναι απενεργοποιημένος, η θερμοκρασία χρώματος αλλάζει σε ένα πιο ζεστό τόνο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα, θα διαπιστώσετε ότι το νήμα φωτίζει ένα βαθύ πορτοκαλί, αποδίδοντας ελάχιστα φως.

 

Τα LEDs διατηρούν τη θερμοκρασία του χρώματος τους σε όλη τη διαρκεια μέχρι το σημείο αποκοπής για dimming. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι πραγματικά συμπαθούν τη ζεστασιά μιας dimmed λάμπας πυρακτώσεως, ένας ζεστός λαμπτήρας LED αναπαράγει αυτή την αλλαγή χρωματικού τόνου, ενώ είναι dimmed.

 

Το αποτέλεσμα παράγεται χρησιμοποιώντας κόκκινα και πορτοκαλί LED και πρόσθετη τεχνολογία ελέγχου εντός του λαμπτήρα.

 

 

 

Παν-Κατευθηντικοί Λαμπτήρες:

 

Λόγω της κατασκευής τους, οι περισσότεροι λαμπτήρες LED εκπέμπουν φως σε μία μόνο κατεύθυνση, όπως οι λαμπτήρες PAR και MR16.

Καθώς οι κατασκευαστές άρχισαν να κατασκευάζουν λαμπτήρες LED τύπου standard, οι πρωτότυπες λάμπες σχήματος Α19 είχαν στενότερες γωνίες δέσμης που ξεπέρασαν τους 180 βαθμούς.

 

Οι νεώτερες λάμπες έλαβαν τον όρο "omni-directional" για να δείξουν ότι κάλυψαν το πλήρες φάσμα του φωτός που καλύπτουν οι τυπικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Ένας λαμπτήρας LED μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σκιά ή σε επιτραπέζιο φωτιστικό για να δώσει τον ίδιο φωτισμό μιας παραδοσιακής λάμπας πυράκτωσης.

 

 

 

L70/LM79/LM80:

 

Κάθε ένας από αυτούς τους όρους αποτελεί βαθμολογία πιστοποίησης για την LED.

Το L70 περιγράφει τη φωτεινότητα του λαμπτήρα LED μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα: "LM70 50.000 ώρες" σημαίνει ότι ο λαμπτήρας δεν πέφτει κάτω από το 70% της αρχικής βαθμολογίας του φωτός μέχρι περίπου τις 50.000 ώρες λειτουργίας.

 

Τα LM79 και LM80 είναι γενικά συστήματα βαθμολόγησης για τα βιομηχανικά πρότυπα LED. Αντίστοιχα, δοκιμάζουν το εξάρτημα ή τα ατομικά (γυμνά) εξαρτήματα.

Η μπαταρία δοκιμών καλύπτει το κόστος ενέργειας, τη συνολική ροή, το χρώμα και την αποτελεσματικότητα της λάμπας.

Οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά με ονομαστική τιμή LM79 / LM80 μπορούν να συγκριθούν με άλλους ονομαστικούς λαμπτήρες.

 

 

 

Αποτελεσματικότητα:

 

Η αποτελεσματικότητα του λαμπτήρα είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο.

Την φωτεινότητα της λάμπας σε σύγκριση με το κόστος ισχύος της. Αυτό είναι σημαντικό επειδή δείχνει πόσο εξοικονομείτε ενέργεια για τον φωτισμό σας.

 

Τυπικά εκφράζονται ως "lumens ανά watt", "LPW" ή "lm / W", ο αριθμός αυτός δείχνει πόση φως λαμβάνετε από τον λαμπτήρα σας για την ενέργεια που χρησιμοποιείται.

 

Όσο υψηλότερη είναι η τιμή LPW, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεστε για την ίδια ποσότητα φωτός και τόσο μικρότερος θα είναι ο ηλεκτρικός λογαριασμός ανά μήνα. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους σύγκρισης της απόδοσης των λαμπτήρων.

 

Ένας τυπικός λαμπτήρας ή προσαρμογέας LED κυμαίνεται από 50 έως 90 LPW ενώ ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως είναι περίπου 16 LPW, πράγμα που είναι μια εντυπωσιακή διαφορά.

 

 

 

Οδηγός:

 

Αυτός δεν είναι ο σοφέρ για τα LED σας. Ένας οδηγός ρυθμίζει την τάση για τους λαμπτήρες LED αλλάζοντας την από AC σε DC και παρακολουθώντας τα επίπεδα τάσης ή ρεύματος ανάλογα με τις ανάγκες της συγκεκριμένης λάμπας.

 

Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η διαφορά μεταξύ ενός εσωτερικού και ενός εξωτερικού οδηγού. Οι περισσότεροι οικιακοί λαμπτήρες - πιστεύουν ότι οι λαμπτήρες A19 και PAR - χρησιμοποιούν έναν εσωτερικό οδηγό. Τα μεγαλύτερα φωτιστικά και οι εξειδικευμένοι λαμπτήρες, όπως οι σωλήνες T8, απαιτούν εξωτερικούς οδηγούς.

 

Η λειτουργία είναι παρόμοια για λαμπτήρες φθορισμού ή HID και η LED θα καλέσει συνήθως για έναν εξωτερικό οδηγό αν το χρειάζεται.

Δεδομένου ότι ο οδηγός είναι συνήθως το πρώτο συστατικό που αποτυγχάνει σε έναν λαμπτήρα LED, μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση εξωτερικών προγραμμάτων οδήγησης για μεγαλύτερα συστήματα LED για να εξοικονομήσετε το κόστος συντήρησης.

 

 

 

Μήτρα / Διάταξη / Μηχανή:

 

 

Όλα αυτά είναι τα συστατικά που αποτελούν τις λαμπτήρες LED. 

Η μήτρα είναι ένας όρος για το τσιπ ημιαγωγών που εκπέμπει το φως.

Είναι το μικρό τετράγωνικό τσιπ που βλέπετε τοποθετημένο στο ταμπλό αν αφαιρέσετε μια λάμπα LED.

 

Μια διάταξη LED αποτελείται από πολλαπλές μήτρες.

Συνδυάζοντας έναν οδηγό και μια διάταξη μήτρας σε μια ενιαία μονάδα, φτιάχνετε ένα φωτιστικό LED ή έναν λαμπτήρα γνωστό ως μηχανή φωτισμού LED.