Τα πρέπει και μη του φωτισμού


 


 

Ίσως δεν είναι πάντα φανερό, αλλά ο φωτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός οποιουδήποτε δωματίου. Ακολουθούν τα «ΠΡΕΠΕΙ» και «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» ώστε να εξασφαλίσετε τον κατάλληλο φωτισμό όχι μόνο στο σαλόνι αλλά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε ένα χώρο να υπάρχει μόνο ένα φως στην οροφή του δωματίου. Ακόμη και σε μικρούς χώρους, όπως η είσοδος του σπιτιού, είναι καλό να υπάρχει τουλάχιστο μια άλλη πηγή φωτός. Μία απλίκα ή ένα επιτραπέζιο φωτιστικό προσφέρουν το συμπληρωματικό φωτισμό που απαιτείται. Φροντίστε να έχετε σε όλα τα δωμάτια ένα μείγμα φωτισμού περιβάλλοντος και φωτισμού έμφασης.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάτε τη σημασία του φωτισμού στις περιοχές εργασίας όπως η κουζίνα, το μπάνιο και το γραφείο.

  ΠΡΕΠΕΙ να δείξετε μεγάλη προσοχή όταν σχεδιάζετε το φωτισμό του μπάνιου. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίσετε για το μπάνιο που δεν ισχύουν αλλού στο σπίτι.

  ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό από επιτραπέζια φωτιστικά, από φωτιστικά δαπέδου, από απλίκες. Δε χρειάζεται να υπάρχουν όλα σε κάθε δωμάτιο, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο.


  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχάστε να προσθέσετε τους αυξομειωτές έντασης (dimmer) φωτισμού. Εάν είναι δυνατόν να προσθέσετε έναν σε κάθε φωτιστικό στο σπίτι σας. Η ρύθμιση του φωτός δημιουργεί μία ατμόσφαιρα ενώ ο χαμηλός φωτισμός είναι πιό «γοητευτικός».

  ΠΡΕΠΕΙ να επιλέγετε κατάλληλα αμπαζούρ για τα επιτραπέζια φωτιστικά και τα φωτιστικά δαπέδου.

  ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθείτε τους κανόνες της διακόσμησης με πολυελαίους. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τις σωστές μετρήσεις, περισσότερο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο τύπο φωτιστικού. Τοποθετήστε τους πολυελαίους σε «απροσδόκητες» θέσεις όπως το λουτρά και την κρεβατοκάμαρα. Δεν είναι μόνο για την τραπεζαρία.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγνοείτε τη σημασία των λαμπτήρων. Αποφύγετε οτιδήποτε πάρα πολύ λευκό ή πάρα πολύ κίτρινο. Οι ενδιάμεσοι χρωματισμοί είναι πάντοτε πιοι κατάλληλοι.

ΠΡΕΠΕΙ να θεωρείτε τα φωτιστικά ως διακοσμητικά αξεσουάρ. Όλα τα φωτιστικά (ορόφου, επιταπέζια, δαπέδου) πρέπει να δείχνουν εξίσου όμορφα ανοιχτά ή κλειστά.