ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ

 

  1. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με λάμπες LED. Προσοχή πολύ στην απόρριψη των λαμπτήρων φθορισμού γιατί περιέχουν υδράργυρο που είναι επιβλαβής και για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο!

     

  2. Για τον εξωτερικό φωτισμό χρησιμοποιήστε φωτιστικά με λάμπες οικονομίας, ηλιακό συλλέκτη και ανιχνευτή κίνησης για την ενεργοποίηση τους. Έτσι θα έχετε αυτόνομο φωτισμό χωρίς κόστος χρήσης.

     

  3. Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

     

  4. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

     

  5. Με την αντικατάσταση ενός μόνο λαμπτήρα πυρακτώσεως 100 Watt με έναν λαμπτήρα οικονομίας αντίστοιχης φωτεινότητας, δηλαδή 20 Watt, επιτυγχάνεται συνολική εξοικονόμηση περίπου 80 € στη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα. Παράλληλα, αποφεύγεται η παραγωγή 700 κιλών ρύπων (διοξειδίου του άνθρακα CO2) και προστατεύεται το περιβάλλον.

     

  6. Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.

     

  7. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

     

  8. Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

     

  9. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα.

     

  10. Τοποθέτηση ανιχνευτών κίνησης σε τουαλέτες και μη πολυσύχναστους διαδρόμους