ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

 

 

 

Σε μια έντονα ανταγωνιστική εποχή όπως η σημερινή, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πρέπει να βρουν νέους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πιέσεις της εγχώριας αγοράς και να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό γειτονικών χωρών.

 

Τα τελευταία χρόνια ειδικά που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, ο ανταγωνισμός επεκτείνεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε τα ξενοδοχεία ανταγωνίζονται τόσο ως προς το κόστος διαμονής όσο και ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

 

Το ξενοδοχείο μπορεί να είναι μέρος των επαγγελματικών καθηκόντων των πελατών ή μια ευχάριστη απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. 

Μέσα στο απαιτητικό και πολύπλευρο αυτό πλαίσιο ο τεχνητός φωτισμός καλείται να παίξει ένα παρομοίως απαιτητικό ρόλο, αυτό της δημιουργίας της κατάλληλης ατμόσφαιρας και συναισθημάτων άνεσης, χαλάρωσης, ηρεμίας, ευχαρίστησης και ευεξίας των φιλοξενουμένων, που είναι υψίστης σημασίας για το χαρακτήρα και την ταυτότητα ενός καλού ξενοδοχείου.

Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός “φωτεινού” ξενοδοχείου όπου το φως να ξεπερνά την απλή ανάγκη χρήσης και ελεγχόμενο και επεξεργασμένο κατάλληλα να εκπλήσσει θετικά, να απευθύνεται στην σκέψη, να διεγείρει τη φαντασία.

 

Ο σκοπός είναι η σύνθεση φωτεινότητας και χρώματος στο συνολικό οπτικό πεδίο του παρατηρητή. Ανάδειξη δεν είναι μόνο η απλή προβολή ενός ξενοδοχείου αλλά μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των λειτουργικών, αισθητικών αναγκών καθώς και αυτών της εξοικονόμησης ενέργειας επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ποιοτικό, άνετο και ευχάριστο χώρο φιλοξενίας.

 

Η τεχνική που συχνά χρησιμοποιείται βασίζεται στη δημιουργία πολλαπλών στρωμάτων ή επιπέδων φωτισμού. Έτσι για παράδειγμα, ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού των χωρών υποδοχής και αναμονής ενός ξενοδοχείου μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στρωματά από χωνευτά φωτιστικά οροφής (downlights), ένα στρώμα έμμεσου φωτισμού (‘κρυφός’ φωτισμός κυρίως με ταινίες LED), ένα στρώμα διακοσμητικού φωτισμού (διακοσμητικά φωτιστικά όπως για παράδειγμα πολυέλαιοι, επιτραπέζιες λάμπες και φωτιστικά δαπέδου),


πιθανότατα ένα στρώμα προβολών από ειδικό εξοπλισμό στους τοίχους και ένα ή και περισσότερα στρώματα φωτισμού με χρήση χρώματος. Μπορούμε, επίσης, να επιλέξουμε να φωτίσουμε τα αρχιτεκτονικά, διακοσμητικά (πχ. έργα τέχνης, γυάλινες επιφάνειες) ή και λειτουργικά στοιχεία (πχ. το χώρο της κεντρικής εισόδου, της ρεσεψιόν κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από φωτισμό ανάδειξης. Εδώ ο φωτισμός ανάδειξης προσθέτει ‘δράμα’ σε ένα χώρο και αυξάνει το οπτικό ενδιαφέρον.

 

 

 

Αίθουσες υποδοχής και ρεσεψιόν

H πρώτη εντύπωση που ο πελάτης σχηματίζει για τον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου αμέσως μετά τη διέλευση του από την περιστρεφόμενη πόρτα είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε μεγάλο βαθμό προσφέρει μια αίσθηση του επίπεδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Ο φωτισμός θα πρέπει να δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, να ενισχύει το αίσθημα ενθουσιασμού στους πελάτες και να βοηθάει στον εύκολο προσανατολισμό στους υπολοίπους χώρους χωρίς την ανάγκη αμέτρητων πινακίδων.

 

 

 

Σαλόνια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι

H σύγχρονη προσέγγιση στο φωτισμό των συνήθως μεγάλων αυτών χώρων καλεί για δημιουργία δυναμικών χώρων με έντονο δράμα με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού των πελατών.

 

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα τα LEDs, οι οπτικές ίνες και η δημιουργική ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου μαζί με την αυξανόμενη χρήση χρώματος αρχίζουν να συνδυάζονται για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας.

 

 

 

Διάδρομοι

Οι διάδρομοι που οδηγούν στα δωμάτια είναι συχνά από εκείνους τους χώρους μετάβασης που παραδοσιακά στερούνται ιδιαίτερης προσοχής στο θέμα του φωτισμού.

Το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί συχνά δεν έχουν καθόλου φυσικό φως και ότι απαιτείται να έχουν φωτισμό σε 24-ωρη βάση έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο από άποψη αισθητικής όσο και από άποψη κατανάλωσης ενέργειας.

 

 

Ένα σύστημα ελέγχου του φωτισμού θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά τόσο στην εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων φωτισμού για διαφορετικές ώρες της ημέρας όσο και στη δημιουργία διαφόρων ‘σκηνών’ φωτισμού με δυνατότητα αλλαγής μεταξύ φωτεινών πηγών.

 

 

Ο επιλεκτικός φωτισμός ανάδειξης των εισόδων των δωματίων είτε με ένα φωτιστικό τοίχου είτε με ένα συγκεκριμένο φωτιστικό οροφής είτε ακόμα και με φωτεινά νούμερα στις πόρτες, μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον ειδικά σε συνδυασμό με έμμεσο φωτισμό ή με διακοσμητικά κρεμαστά φωτιστικά για το γενικό φωτισμό των διαδρόμων.

 

 

 

   Δωμάτια

 Εδώ κάντε τους πελάτες σας να νιώσουν σαν το σπίτι τους από τη στιγμή που θα έρθουν μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν, χρησιμοποιώντας αποδοτικό φωτισμό στα δωμάτια  με επιτραπέζιααπλίκες και κρεμαστά φωτιστικά που θα προσφέρουν φωτεινές αποχρώσεις παρόμοιες με τις ανέσεις του σπιτιού τους.

 

 Η δυνατότητα να προσφέρεται στον επισκέπτη ένας βαθμός ελέγχου του φωτισμού έχει γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης τα τελευταία χρόνια ειδικά με την εγκατάσταση  φωτισμού σε κορυφαία  ξενοδοχεία όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα και την ένταση του φωτισμού στο δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε κάθε  περίπτωση η λογική τοποθέτησης των  διακοπτών ελέγχου του φωτισμού στα δωμάτια κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς την άνετη διαμονή των επισκεπτών.

 

 

 

   Εστιατόρια και bar

 Τα εστιατόρια και τα bar είναι πρωτίστως χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και για το λόγο αυτό ο φωτισμός θα πρέπει να κερδίζει  τα θετικά τους  σχόλια.

 Οι πελάτες ενός εστιατορίου ή bar πρέπει να αισθάνονται ότι ο φωτισμός είναι άνετος και κατάλληλος, να είναι σε θέση να  διαβάσουν το μενού με ευκολία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 Επιπρόσθετα ο φωτισμός θα πρέπει να προσδίδει ενδιαφέρον στο χώρο.

 

 Η οπτική μονοτονία προκαλεί κούραση και ανία. Συνήθως επιλέγεται λανθασμένα μια και μόνη τεχνική φωτισμού.

 

 Το μυστικό είναι η δημιουργία μιας σειράς επιπέδων-στρωμάτων φωτισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται οπτική ποικιλία και  ενδιαφέρον.

 

 

 

Έλεγχος φωτισμού

H ύπαρξη και σωστή λειτουργία των συστημάτων ελέγχου φωτισμού σε όλους τους χώρους των ξενοδοχείων είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας όσο και από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Σε ένα περιβάλλον που οι απαιτήσεις για φωτισμό αλλάζουν κατά τη διάρκεια του 24-ωρου, τα συστήματα ελέγχου του φωτισμού προσφέρουν ευελιξία στη χρήση των χώρων καθώς δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής των συνθηκών φωτισμού στις διαφορετικές κατά περίπτωση ανάγκες του χώρου.

 

 

Τα σύγχρονα φαινόμενα των διαρκών επαγγελματικών ταξιδιών, η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού και ο έντονος ανταγωνισμός έχουν οδηγήσει στην επανεξέταση των επιθυμιών των πελατών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει από τη μια πλευρά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και από την άλλη στην επιθυμία δημιουργίας αυθεντικών χώρων.

 

Αναπόφευκτα ο φωτισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χωρών επανεξετάζεται στο νέο αυτό απαιτητικό πλαίσιο με μόνιμη επιθυμία να ενσωματώνεται στην αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση, να είναι πιο ελεγχόμενος και να σχεδιάζεται με φαντασία και πρωτοτυπία.