Πώς θα επιλέξω ανεμιστήρα οροφής;


 


 

Η επιλογή του κατάλληλου ανεμιστήρα οροφής για το χώρο σας είναι πολύ σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση αλλά και η οικονομία στη χρήση του.

 

Η σωστή χρήση του ανεμιστήρα οροφής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απολαύσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας χωρίς να "φουσκώνουμε" τον λογαριασμό της ΔΕΗ. 

 

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα για τον χώρο σας.

 

 

 

  • Φωτισμός

Οι ανεμιστήρες συνήθως τοποθετούνται στη θέση του φωτιστικού. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με κιτ φωτισμού, έτσι ώστε να αντικαταστήσουν το φωτιστικό που αφαιρέθηκε. Φυσικά, υπάρχουν και προτάσεις που δεν ενσωματώνουν φωτισμό, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο ανεμιστήρας οροφής τοποθετείται στη θέση του φωτιστικού.

 

Συνήθως, στο πακέτο αγοράς των ανεμιστήρων οροφής με ενσωματωμένο κιτ φωτιστικού δεν περιλαμβάνονται οι λαμπτήρες.

Επομένως, μπορείς να εξετάσεις την αγορά λαμπτήρων LED. Μία από τις πολλές πηγές θερμότητας στο σπίτι είναι και οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως.

 

Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι την περίοδο που «φουντώνουν» οι ζέστες θα πρέπει να πατάς το διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε έπιπλα.

 

Η πιο ιδανική λύση είναι η αντικατάσταση των τυπικών λαμπών πυρακτώσεως με φωτισμό LED.

Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπως χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

 

 

 

  • Το μέγεθος του χώρου

 

Σε όλα τα μοντέλα, αναγράφεται η διάμετρος του ανεμιστήρα προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή ανάλογα με το σημείο / χώρο τοποθέτησης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγεις ανεμιστήρα οροφής θα πρέπει να γνωρίζεις το μέγεθος του δωματίου, όπου θα γίνει η τοποθέτηση.

 

 

 

Όσο μεγαλύτερο είναι ένα δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η διάμετρος του ανεμιστήρα, αλλά και με πιο δυνατό μοτέρ, ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη κυκλοφορία αέρα.

Ενδεικτικά, για ένα χώρο με διάσταση έως 7.00 m² η διάμετρος πτερυγίων θα πρέπει να είναι 91-92 cm. Για χώρο με διάσταση 13,37 m² θα χρειαστείς ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 107 cm. Για χώρο με διάσταση 21 m² θα επιλέξεις ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 122 cm, ενώ, τέλος, εάν η διάσταση χώρου είναι 37 m² θα χρειαστείς ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 132 cm.

 

 

  • Το ύψος του χώρου:

Σε περίπτωση που το ύψος της οροφής ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα ίσως χρειαστείς ράβδο επιμήκυνσης για να έχεις την επιθυμητή διάσταση.

 

Κάθε ανεμιστήρας οροφής θα πρέπει να έχει απόσταση από το δάπεδο έως και τα πτερύγια, τουλάχιστον 2,1 μ., και 30 εκ. από την οροφή.

 

 

 

 

  • Πτερύγια

Οι ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν από τρία έως έξι πτερύγια.

Ωστόσο, τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με τρία ή τέσσερα πτερύγια.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των πτερυγίων δεν  επηρεάζει τόσο πολύ την απόδοση, αλλά το κόστος. Γενικότερα, όσο περισσότερα τα πτερύγια τόσο υψηλότερο το κόστος. 

 

Τα πτερύγια έρχονται σε διαφορά μήκη, από 76 έως 152 εκατοστά, ενώ το υλικό κατασκευής διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φινιρίσματα: λευκό, κερασιά, δρυς, καρυδιά, ροδόξυλο, μαύρο, χρωματιστά, και πολλά άλλα. Τέλος, το επίπεδο θορύβου στα πτερύγια δεν είναι ίδιο για όλους τους ανεμιστήρες οροφής, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ανεμιστήρα και τη γεωμετρία των πτερυγίων (αεροδυναμική σχεδίαση).

 

 

  • Χειρισμός

Διακόπτης τοίχου

Αν υπάρχει ένας μονός διακόπτης στο δωμάτιο σημαίνει πως στην οροφή υπάρχει «χώρος» μόνο για ένα φωτιστικό.

Αν ο διακόπτης είναι διπλός και υπάρχει μονό φωτιστικό, τότε μπορεί να συνδεθεί σε αυτό το διακόπτη και ο ανεμιστήρας.

 

Στην περίπτωση πάντως του μονού διακόπτη υπάρχει και η λύση του ανεμιστήρα οροφής χωρίς φωτιστικό, όπου ο χειρισμός του γίνεται κανονικά μέσω διακόπτη τοίχου, ενώ για το φωτισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φωτιστικό δαπέδου.

 

Τηλεχειριστήριο

Σε μερικές περιπτώσεις, ο χειρισμός της ταχύτητας του ανεμιστήρα, αλλά και ο φωτισμός πραγματοποιείται με το πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου στο τηλεχειριστήριο.

 

Μπορείς να διαχειριστείς το φως και τις λειτουργίες του ανεμιστήρα με τηλεχειριστήριο, όπως π.χ. χρονοδιακόπτη, με τη βοήθεια του ασύρματου χειριστηρίου, ενώ θα βρεις και επιπλέον λειτουργίες, όπως προγραμματιζόμενες ρυθμίσεις τόσο για τον ανεμιστήρα όσο και για το φωτισμό. 

 

Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης δέκτη εντολών, κάτι που σημαίνει ότι κατά την τοποθέτηση του ανεμιστήρα δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσεις νέο καλώδιο για το χειρισμό του ανεμιστήρα, καθώς όλα γίνονται ασύρματα.

 

 

  •         Υποστήριξη dimmer

  Εάν χρησιμοποιείς dimmer για να αυξομειώνεις τη φωτεινότητα στο φωτισμό, θα πρέπει να προσέξεις αν ο ανεμιστήρας οροφής που σε ενδιαφέρει υποστηρίζει σύνδεση με διακόπτη dimmer.

  Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξεις λάμπες LED για το φωτιστικό του ανεμιστήρα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ρυθμιστικά για λάμπες πυρακτώσεως δεν συνεργάζονται τόσο καλά με τις λάμπες LED, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως βουητό, τρεμόπαιγμα, ή δεν ρυθμίζεται σωστά η φωτεινότητα.

 

  Επομένως, αν χρησιμοποιείς ροοστάτες αντί για απλούς διακόπτες, πρέπει να επιλέξεις λάμπες LED που υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να αντικαταστήσεις τα dimmer που υπάρχουν στο σπίτι με dimmer ειδικά για λάμπες LED.