
Πώς ο φωτισμός επηρεάζει τη διάθεσή σας
Παρατηρήσατε ποτέ πώς η διάθεσή σας φαίνεται να βελτιώνεται όταν βρίσκεστε σε ένα φωτεινότερο δωμάτιο; Αυτή δεν είναι η φαντασία σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα φωτός επηρεάζουν στην πραγματικότητα τη διάθεσή μας.
Αλλά πώς το φως επηρεάζει τη διάθεσή σας και πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το φωτισμό στο σπίτι σας για να το βελτιώσετε;
Χαμηλό φως = Χαμηλή διάθεση;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα χαμηλά επίπεδα φωτός επηρεάζουν πράγματι τον τρόπο που αισθάνεστε. Δεν θα θέλαμε να σας δυσκολέψουμε με επιστημονικούς όρους, υπάρχουν μερικοί όροι που θα πρέπει να εξοικειωθείτε: μελατονίνη και σεροτονίνη.
Η μελατονίνη είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του ύπνου και των συνθηκών εγρήγορσης και είναι συνήθως υψηλότερη την ώρα του ύπνου, ενώ η σεροτονίνη επηρεάζει πολλές λειτουργίες, όπως ο ύπνος, η όρεξη, η μνήμη, η διάθεση και η κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα, η σεροτονίνη έχει ένα χέρι που επηρεάζει την ευτυχία σας.
Και οι ψυχολογικές αλλά και οι φυσιολογικές παρενέργειες συνδέονται με τον κακό φωτισμό.
Για παράδειγμα, οι κακές συνθήκες φωτισμού μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της μελατονίνης που παράγεται, δημιουργώντας έτσι μια ανισορροπία στο σώμα σας: όσο περισσότερο μελατονίνη παράγεται, τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται, καθώς η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη.
Έτσι, σε χώρους με ανεπαρκή φωτισμό, τα επίπεδα μελατονίνης μπορεί να είναι υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει την κατάθλιψη και υπνηλία.
Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα φωτός μπορούν να επαναφέρουν το σώμα σας σε ισορροπία, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και μερικές φορές χρησιμοποιούνται ακόμη και ως θεραπεία για την ανακούφιση συναισθηματικών προβλημάτων.
Φωτίστε!
Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεση στο σπίτι σας;
Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταμορφώσετε το σπίτι σας σαν την επιφάνεια του ήλιου, ώστε να είστε χαρούμενοι όλη την ώρα;
Οχι ακριβως. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να φωτίσετε τα πράγματα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις νέες σας γνώσεις σας σχετικά με τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη:
- Εφόσον το λαμπρό φως μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και να αυξήσει την εγρήγορση, συνιστάται να σβήνετε τα φώτα ή να χρησιμοποιείτε θερμότερες θερμοκρασίες χρώματος (2700K έως 3000K) για να τελειώσετε τα βράδια.
- Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, σκεφτείτε τη μετάβαση σε λαμπτήρες πλήρους φάσματος (5000K), καθώς αυτοί οι τύποι λαμπτήρων μιμούνται το φυσικό φως. Εάν δεν είστε fan των λαμπτήρων με αυτή τη θερμοκρασία χρώματος, δοκιμάστε μερικούς δροσερούς λευκούς λαμπτήρες με θερμοκρασίες χρώματος μεταξύ 4000K και 4100K.
- Σας αρέσει η τρέχουσα σύνθεση των λαμπτήρων σας όπως ακριβώς είναι και δεν θέλετε να τα ανταλλάξετε; Προσπαθήστε να ανοίξετε μερικά blinds.
Η εισροή φυσικού φωτός θα έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τους λαμπτήρες πλήρους φάσματος.