Συμβουλές - Φωτισμός και Διάβασμα!

 

 

 

 

Ο σωστός φωτισµός σε χώρους µελέτης αποτελεί βασική προϋπόθεση για ξεκούραστο και αποδοτικό διάβασµα, καθώς διευκολύνει τα µάτια, µας κάνει πιο δηµιουργικούς και βελτιώνει τη διάθεσή µας.

Είτε πρόκειται για το διάβασµα ενός βιβλίου είτε για κάποια εργασία στον υπολογιστή, ο φωτισµός στο χώρο µας θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετική χρωµατική απόδοση, κατάλληλη φωτεινότητα και να είναι οµοιόµορφος ώστε να αποφεύγεται η κόπωση των µατιών.

 

 • Διάβασμα με μειωμένο φως. Πολύς κόσμος πιστεύει πως το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να κάνει κακό στα μάτια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal,το διάβασμα με λιγοστό φως δεν βλάπτει τα μάτια, αλλά τα κουράζει.

Όταν διαβάζετε με χαμηλό φωτισμό (πολλά παιδάκια θέλουν να διαβάζουν κάτω από τα σκεπάσματα με έναν φακό) οι μυες των ματιών σας λαμβάνουν μπερδεμένα σήματα. Χαλαρώνουν για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως και ταυτόχρονα μεγαλώνουν για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν στην εικόνα του βιβλίου που έχουν μπροστά τους. Τα μάτια σας εργάζονται σκληρότερα για να ξεχωρίσουν τις λέξεις από τη σελίδα και αυτό κουράζει τους μυες. Αν κάνετε τακτικά διάβασμα σμε χαμηλό φωτισμό το αποτέλεσμα θα είναι: φαγούρα στα μάτια, πονοκέφαλοι, πόνος στον αυχένα, θολή όραση και ξηρότητα στα μάτια. Βέβαια, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν με το σταματήσετε αυτήν την «κακή» συνήθεια.

 
 • Το συνηθισμένο λάθος που κάνετε. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πολύ έντονο φως σε σκοτεινό δωμάτιο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα μάτια κουράζονται εύκολα.

Οι αντιθέσεις γενικά σε ό,τι αφορά τον φωτισμό δεν είναι καλές.

Ο φωτισμός έχει σχέση και με την ηλικία. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το πόσο φως χρειάζεστε έχει σχέση και με την ηλικία σας.

 

Συγκεκριμένα το φως που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να διαβάσει αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο. Αν λοιπόν μέσα στο σπίτι υπάρχουν άτομα διαφόρων ηλικιών ίσως θα πρέπει να έχετε έξτρα φωτιστικά ή πιο δυνατές λάμπες για αυτούς που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 • Εξίσου σηµαντική είναι και η ποιότητα του φωτός. 

Σαν γενικό κανόνα θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε ότι το ιδανικό χρώµα φωτισµού για διάβασµα είναι το λευκό και το ψυχρό φως (χρωµατική απόδοση) από 4000Κ έως 6500Κ), ενώ η απόδοση φωτισµού θα πρέπει να είναι περίπου 500LM.

 

 
 • Επιπλέον, πρέπει να είναι ευέλικτος και να περιλαµβάνει αρκετές φωτιστικές πηγές, καθώς και φυσικό φως – όπου είναι δυνατό.

 • Εάν είστε δεξιόχειρες, τότε το φως πρέπει να έρχεται από αριστερά προκειμένου να αποφεύγονται οι σκιές. Για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο.

 • Επιλέξτε προϊόντα που παράγουν full spectrum φωτισμό ο οποίος πλησιάζει στον φυσικό (περιβάλλοντος κατά την ημέρα), και συντελεί στην μείωση της κούρασης των ματιών κατά την ανάγνωση.

 • Ένας επιτραπέζιο πορτατίφ γραφείου παρέχει το πρόσθετο φως στην επιφάνεια εργασίας.

Τοποθετήστε το έτσι ώστε να μην απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή.

 • Το πορτατίφ πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο όπου οι σκιές των χεριών δεν θα εισέρχονται στην επιφάνεια εργασίας σας.

Εάν είστε δεξιόχειρες τοποθετήστε την πηγή φωτός στην αριστερή πλευρά του γραφείου σας.

 • Κατά την επιλογή ενός πορτατίφ γραφείου, σιγουρευτείτε ότι ο βραχίονας είναι αρκετά μακρύς και εύκαμπτος ώστε να φωτίζει όπου χρειάζεστε έχοντας τη δυνατότητα να τον απομακρύνετε από τη μέση όταν δεν χρειάζεται.

 • Εάν δεν θέλετε να γεμίσετε το πολύτιμο χώρο του γραφείου σας με ένα πορτατίφ, επιλέξτε ένα άλλου τύπου φωτιστικό (όπως επιδαπέδιο πορτατίφ) που θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει τον φωτισμό στις περιοχές που θέλετε.

 • Μην ξεχνάμε ότι στόχο μας πρέπει να αποτελεί μία ομοιόμορφη ένταση φωτισμού στον χώρο, διότι οι αυξομειώσεις προκαλούν έντονα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών.

 • Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάµε και τo θέµα της εξοικονόµησης ενέργειας.

Γι’ αυτό προτιµάµε λαµπτήρες LED οι οποίοι µειώνουν την κατανάλωση, έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής και δεν εκπέµπουν θερµότητα όπως οι κοινές λάµπες για διάβασµα. 

 

 

 

Στο e-shop μας www.ledokosmos.gr  θα βρέιτε μια μεγάλη ποικιλία με φωτιστικά επιτραπέζια αλλά και επιδαπέδια. Είμαστε εδώ για να δώσετε στυλ και άποψη στο χώρο σας.