Επιλογή Φωτισμού Με Βάση Την Φωτεινότητα

 

 

 

Όταν οι λαμπτήρες πυράκτωσεως ήταν οι μόνες επιλογές στην αγορά, η ισχύς (ή η παροχή ρεύματος) θεωρήθηκε ως μέτρηση της ισχύος του φωτός ή της φωτεινότητας.

 

Ωστόσο, η μαγεία των LED και των CFL είναι ότι μπορούν να παράγουν συγκρίσιμα επίπεδα φωτεινότητας ενώ χρησιμοποιούν πολύ λίγη ενέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιλογή νέων, ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού, η ισχύς δεν είναι μια ακριβής εκτίμηση της εξόδου φωτός ενός λαμπτήρα.

 

Για να φωτίσετε το σπίτι σας με τον τρόπο που σκοπεύετε, πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε για τα βατ και να αρχίσετε να σκέφτεστε για τα Lumens. Τα Lumens αντιπροσωπεύουν την πραγματική ποσότητα του φωτός του περιβάλλοντος που προέρχονται από μια πηγή φωτός.

Όσο υψηλότερη είναι η τιμή των Lumens, τόσο περισσότερο φωτίζεται ένα δωμάτιο.

 

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει άμεση μετατροπή από watt σε lumens. Οι τιμές ισοδύναμου ισχύος είναι πάντα περισσότερο εκτιμώμενες και ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των κατασκευαστών.

Έτσι εάν έχετε έναν λαμπτήρα 60 watt που θα θέλατε να αντικαταστήσετε, θα μπορούσατε ακόμα να καταλήξετε με λάθος λαμπτήρα εάν αγοράσετε έναν ισοδύναμο LED 60 watt.

 

Για να επιλέξετε την καλύτερη αντικατάσταση του λαμπτήρα πυράκτωσεως, αντιστοιχίστε τα lumens του παλιού σας λαμπτήρα πυρακτώσεως με τα lumens του νέου λαμπτήρα LED.

 

 

Ελέγξτε το γράφημά μας για να μάθετε το μέσο όρο των lumens για τους λαμπτήρες πυράκτωσεως.

 

 

 

*Για να αντικαταστήσετε μια λάμπα reflector (PAR-, BR-, MR- ή R-type), πολλαπλασιάζετε τα watts του λαμπτήρα που αντικαθιστάτε με το 10 για να βρείτε τον αριθμό των lumens που χρειάζεστε.

 

 

Λάβετε υπόψη ότι η θερμοκρασία χρώματος του φωτός ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τη φωτεινότητα ενος λαμπτήρα, ακόμα και αν τα lumens είναι ίδια.

 

 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την απαλή κιτρινωπή λάμψη από τους λαμπτήρες πυράκτωσεως, οι λαμπτήρες που παράγουν φως πιο κοντά στο χρώμα του φωτός της ημέρας (θερμοκρασίες χρώματος άνω των 3000K) μπορεί να φαίνονται φωτεινότερες, επειδή το χρώμα του φωτός είναι λιγότερο κίτρινο.