Τι ακριβώς είναι τα Kelvin;

Αφού το αναβάλλατε για μήνες, αποφασίσατε ότι είναι καιρός να αναβαθμίσετε το φωτισμό στο γραφείο του σπιτιού σας. Οι λάμπες που χρησιμοποιείτε ήδη φαίνονται μουντές, και εφόσον χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο χώρο για να δουλεύετε, να διαβάζετε και να μελετάτε, θέλετε να αναβαθμίσετετο φωτισμό ώστε να αναδύεται άπλετο και πλούσιο φως στο χώρο. Δυστυχώς δεν είστε ακριβώς σίγουροι πως να επιλέξετε το σωστό φωτισμό για το συγκεκριμένο χώρο. Για να μπορέσετε να καταλάβετε πλήρως πως να αντικαταστήσετε σωστά τις λάμπες και τα φωτιστικά σας για τον οποιοδήποτε χώρο στο σπίτι σας θα πρέπει πρώτα από όλα να κατανοήσετε τι είναι τα Kelvin, δηλαδή τη θερμοκρασία του φωτισμού.  Εδώ ερχόμαστε εμείς, μαζί θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που λέμε «Χρώμα φωτός» και πως αυτό επηρεάζει τις επιλογές σας στο φωτισμό.

Επιλέγοντας τη σωστή θερμοκρασία χρώματος

Η πραγματικότητα είναι ότ η θερμοκρασία του χρώματος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική θερμοκρασία των λαμπών που χρησιμοποιείτε. Αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του φωτός που εκπεμπουν οι λάμπες, με τα χρώματα να είναι απαλά σαν τη λάμψη ενός κεριού μέρι την εκτυφλωτική λάμψη του ηλιακού φωτός. Η μονάδα μέτρησης για το χρώμα του φωτισμού είναι το μετρικό σύστημα γνωστό ως Kelvin (συνήθως βλέπετε απλά το γράμμα Κ δίπλα σε έναν αριθμό). Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός Kelvin, τόσο πιο έντονο και ψυχρό θα είναι το φως που εκπέμπεται. Για παράδειγμα , μια λάμπα LED με θερμοκρασία χρώματος 5000K θα εκπέμπει φως πιο έντονο και πιο καθαρό από μια λάμπα LED με θερμό φωτισμό που εκπέμπει στα 2700K. Η τελευταία θα εκπέμπει φως που μοιάζει πιο πολύ με το κεχριμπαρένιο  φως  που εκπέμπει μια φλόγα. Με πιο απλά λόγια, όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία χρώματος τόσο πιο ψυχρό ή περισσότερο «μπλε» γίνεται το φως, και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία του χρώματος τόσο πιο θερμό ή χρυσό γίνεται το φως.

Χώροι κατάλληλοι για Θερμό  Φωτισμό  (2700K -3500K) 

  • Τραπεζαρία
  • Καθιστικό – Σαλόνι
  • Κρεβατοκάμαρες
  • Εστιατόρια / μπαράκια ανάλογου ύφους

 

 

Φωτισμός κρεβατοκάμαρας

Ο φωτισμός εδώ είναι αφιερωμένος στη ζεστασιά και στη χαλάρωση. Το θερμό φως δημιουργεί μια πιο χαλαρή και γαλήνια ατμόσφαιρα λόγω των πορτοκαλί και κόκκινων τόνων που περιέχει.  Αυτός ο φωτισμός είναι πιο ταιριαστός σε χώρους όπως το καθιστικό, η κρεβατοκάμαρα και η τραπεζαρία. Άλλοι χώροι στους οποίους θα συναντήσετε αυτό το χρρυσαφί απαλό φως είναι τα εστιατόρια. Για παράδειγμα, ένα πιο πολυτελές εστιατόριο  μπορεί να έχει πιο απαλό και πιο κοντά σε αποχρώσεις του πορτοκαλί φωτισμό για να δημιουργήσει  ένα πιο δελεαστικό περιβάλλον για τους πελάτες. Ενώ από την άλλη ένα Fast Food εστιατόριο μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο έντονα φώτα με πιο ψυχρές θερμοκρασίες τα οποί δημιουργούν μια ατμόσφαιρά με περισσότερη ενέργεια και δυναμισμό.

Χώροι κατάλληλοι για Ουδέτερο / Φυσικό Φωτισμό (4000K-4500K) 

  • Γραφεία και Βιβλιοθήκες
  • Τουαλέτες
  • Κουζίνες

 

 

Ενώ ο θερμός φωτισμός είναι προτιμότερος σε πολλούς χωρους του σπιτιού, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία απατείται λίγο πιο ψυχρός φωτισμός. Οι λίγο πιο ψυχροί τόνου, που είναι πιο κοντά στο φως της ημέρας προσφέρουν ένα πιο ουδέτερο φωτισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε όλους τους χώρους του σπιτιού εφόσον αυτό ταιριάζει στα γούστα σας.  Για παράδειγμα, στην κουζίνα θα ήταν πιο αποδοτικό να χρησιμοποιήσετε λάμπες με ουδέτερο φωτισμό ειδικά στα φωτιστικά που βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία της κουζίνας ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός για την προετοιμασία του φαγητού.

Δημιουργήστε ένα πιο δυναμικό κλίμα στο γραφείο σας με λίγο πιο ψυχρό φωτισμό (εδώ ο θερμός φωτισμός περισσότερο θα σας κοίμιζε αντί να σας εμπνέει όρεξη για δουλειά).  Το ίδιο ισχύει και για το φωτισμό στο μπάνιο, οι πιο ψυχρές λάμπες θα σας βοηθήσυν να φωτίσετε πιο δύσκολες γωνιές για το καθάρισμα και να δείτε κάθε λεπτομέρεια στον καθρέφτη αλλά αν οι γυναίκες του σπιτιού ετοιμάζονται και χρησιμοποιούν make up σε αυτό το χώρο ίσως να προτιμήσουν το θερμό φωτισμό που δεν αναδεικνύει κάθε μικρή ατέλεια βοηθώντας έτσι στη δημιουργία καλύτερης διάθεσης.  Επιπλέον ο ουδέτερος φωτισμός κολακεύει περισσότερο δωμάτια στα οποία κυριαρχούν πιο ήρεμοι τόνοι όπως το πράσινο, το μπλε και το λευκό χρώμα.

Χώροι κατάλληλοι για Ψυχρό Φωτισμό (πλήρες φάσμα 5000-6500K) 

  • Αποθήκες
  • Βιτρίνες
  • Επαγγελματικοί χώροι

 

 

Το πολύ δυνατό φως είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε ένα φως που εκπέμπεται με πλήρους φάσματος θερμοκρασία χρώματος. Παράγοντας ένα πολύ οξύ και έντονο φως, άμεσα βάζοντας το ανθρώπινο μάτι σε επιφυλακή, ο ψυχρός φωτισμός θεωρείται τόσο δυνατός όσο ο φωτισμός σε εξωτερικό χώρο μια ηλιόλουστη υπερφωτεινή μέρα. Επειδή ακριβώς αυτός ο φωτισμός είναι τόσο δυνατός μπορεί να φανεί κάπως σκληρός, εφόσον δεν είναι εύκολο να τον βρείτε μέσα σε σπίτια. Τέτοιου είδους φωτισμό θα βρείτε σε αποθηκευτικούς χώρους, σε συνεργεία, όπου ο φωτισμός είναι απαραίτητος και για λόγους ασφαλείας. Μερικά μουσεία ή καταστήματα μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν αυτόν τον φωτισμό  ενώ θέλουν να επιδείξουν κάποια εκθέματα, καθώς το ψυχρό χρώμα τονίζει καλύτερα αντικείμενα που θέλουμε να ξεχωρίζουν. Επιπλέον, επειδή  το έντονο φως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα, δεν είναι ασύνηθες να το βρείτε και σε πολλους χώρους εργασίας.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να αγοράσετε την επόμενη LED λάμπα σας, είναι σημαντικό να ξέρετε για ποιό χώρο προορίζεται. Μπορεί να είναι απογοητευτικό να έχετε προγραμματίσει μια θερμή λάμπα για το σαλόνι που χαλαρώνετε και τελικά να έχετε αγοράσει κατά λάθος μια λάμπα σε ψυχρό χρώμα. Ελέγχοντας τους βαθμούς Kelvin που αναφέρονται σε όλες τις συσκευασίες των LED λαμπών  πριν την αγορά τους, θα γλιτώσετε πολλά άσκοπα δρομολόγια στα μαγαζιά και πολλά χρήματα. Το μόνο που μένει πια να αποφασίσετε είναι το πόσο δυνατή λάμπα θέλετε να αγοράσετε αλλά και για αυτό θα κάνουμε μια ανάλυση σε επόμενο άρθρο μας. 

Ο ledokosmos.gr είναι δίπλα σας για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με τα Kelvin και την επιλογή τους. Stay tuned!!!

 

Πηγή: 1000bulbs.com