Ποια είναι η καλύτερη επιλογή φωτισμού για κάθε χώρο του σπιτιού σου;

 

 

Η επιλογή φωτισμού παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Έχεις δει ποτέ φωτογραφίες του ίδιου χώρου, με διαφορετικό φωτισμό; Η αλλαγή της ατμόσφαιρας και της οπτικής είναι εκπληκτική.

Θέλεις ο χώρος σου να μοιάζει μεγαλύτερος, πιο ζεστός ή πιο φωτεινός απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα; Ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή φωτισμού για κάθε χώρο και ποιες είναι οι ειδικές ανάγκες κάθε δωματίου;

Οταν μιλάγαμε για τα χρώματα που εξαρτιούνται απόλυτα από το είδος και την ένταση του φωτός που τα γεννά. Το φως όμως δεν επηρεάζει μόνο το χρώμα αλλά και τη φόρμα των αντικειμένων, καθώς και τη διάθεσή μας!
Έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το χώρο μας και η λάθος αντιμετώπισή του μπορεί ακόμα και να τον καταστρέψει αισθητικά. Εμείς εδώ θα πούμε μερικά πράγματα που αφορούν στο πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του φωτισμού για να αναδείξουμε το σπίτι μας.

Τα 3 είδη φωτισμού τα οποία είναι :

- Ο άμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σημεία.
Τέτοιο φωτισμό μας δίνουν τα σποτ, οι προβολείς,τα φωτιστικά γραφείου και οι απλίκες έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα είδος σκληρού φωτισμού που το χρησιμοποιούμε για έμφαση σε ορισμένα σημεία του χώρου και πρέπει να αποφεύγεται σαν κύριος φωτισμός. Αυτό γιατί τα έντονα κοντράστ ανάμεσα στις φωτισμένες και στις σκιασμένες επιφάνειες, ενώ δημιουργούν θεατρικότητα, κουράζουν πολύ τα μάτια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου.

 

- Ο έμμεσος φωτισμός που χρησιμοποιεί επίπεδες επιφάνειες σαν κάτοπτρα για να φωτίσει το χώρο.
Σε αυτό το είδος ανήκουν οι απλίκες τοίχου, οι πλαφονιέρες ταβανιού, οι λάμπες με καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Ένας άλλος πολύ διαδεδομένος τρόπος έμμεσου φωτισμού είναι και ο κρυφός φωτισμός. Με τον έμμεσο φωτισμό έχουμε ατμοσφαιρικό και μαλακό αποτέλεσμα, που δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση. Ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο τρόπο για να φωταγωγηθεί ένας χώρος πολλές φορές είναι τόσο επαρκής που πρωταγωνιστεί στην διακόσμηση του.

 

- Ο διάχυτος φωτισμός που είναι και ο κύριος φωτισμός ενός χώρου.
Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για να τον έχουμε είναι κυρίως τα κρεμαστά φωτιστικά (από πολυελαίους έως και μινιμαλιστικές φωτιζόμενες σφαίρες) αλλά και διάφορες επιτραπέζιες λάμπες ή φωτιστικά δαπέδου. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει 

οποιαδήποτε πηγή φωτός για να ονομαστεί διάχυτη, είναι να αφήνει το φως να αναπτυχθεί γύρω της σε 360° δηλαδή σε μια νοητή σφαίρα που φωτίζει ανεμπόδιστα. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι ένας σωστά φωτιζόμενος χώρος καλό είναι να περιέχει και τα 3 είδη φωτισμού για να υπάρχει αρμονία, έμφαση και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να φωτίσουμε σωστά όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας;

 

 

 

 

   ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ / ΧΩΛ

Το χωλ είναι εκείνο που καλωσορίζει εσένα, την οικογένεια και τους επισκέπτες σου στο σπίτι.

 

Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που θέλεις να δημιουργείται κατά την είσοδο;

 

Εμείς προτείνουμε “ζεστό” φωτισμό, μια ιδανική επιλογή για να νιώθεις ζεστά και οικεία κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι σου.

 

Σε συνδυασμό με έναν μεγάλο καθρέφτη και έναν όμορφο καλόγερο, θα δημιουργήσουν υπέροχη ατμόσφαιρα. O “ζεστός” φωτισμός επιτυγχάνεται επιλέγοντας το θερμό φωτισμό του χώρου.

Στην είσοδο

 (χωλ) και στους διαδρόμους η ανάγκη φωτισμού είναι μικρότερης σημασίας, λόγω του ότι σε αυτούς τους χώρους η παραμονή μας είναι περιορισμένης διάρκειας.

 

Για αυτό και διαλέγουμε άμεσες πηγές φωτισμού όπως τα σποτ για θεατρικότητα και εντυπωσιασμό, αλλά και έμμεσες πηγές, όπως κρυφούς φωτισμούς και απλίκες τοίχου για μαλακό αποτέλεσμα.

 

 

 

 

   ΣΑΛΟΝΙ

Η κατάλληλη επιλογή φωτισμού για το σαλόνι σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός από την ατμόσφαιρα, που θέλεις να δημιουργήσεις.

 

Ένα πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την καταλληλότητα ενός συστήματος φωτισμού είναι το χρώμα των τοίχων. Θερμά χρώματα έχουν ανάγκη και από “θερμό” φωτισμό και το αντίθετο. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς τη θέση του δωματίου σου και την έκθεση του στο φυσικό φως για να αποφασίσεις.

 

Οι κρεμαστοί πολυέλαιοι έχουν κερδίσει και πάλι τη θέση τους στο χώρο του σαλονιού, διεκδικώντας μεγάλο μέρος του κοινού που προτιμούσε τον κρυφό φωτισμό. Ο συνδυασμός και των δύο είναι η ιδανικότερη επιλογή φωτισμού για το χώρο σου.

 

Το “κέντρο” του σπιτιού μας πρέπει να είναι άρτια φωτισμένο και εδώ έχουν θέση τα πάντα! Χρειάζονται πηγές διάχυτου, έμμεσου και άμεσου φωτισμού για να αναδείξουμε τη διακόσμηση αλλά και για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.

 

Ανάλογα και με το στιλ που θα επιλέξουμε, χρησιμοποιούμε κρεμαστά φωτιστικά στο κέντρο του χώρου, απλίκες στους τοίχους, λάμπες σε γωνίες, σποτ που δίνουν έμφαση σε έργα τέχνης και αντικείμενα.

Άλλωστε άλλος φωτισμός χρειάζεται σε μια γιορτή, άλλος για μια χαλαρή βραδιά με φίλους και άλλος να δούμε μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ...

 

 

 

 

 

 

  ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Εδώ πρωταγωνιστής είναι το κρεμαστό φωτιστικό. Είναι απαραίτητο πάνω από το τραπέζι για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.

 

Η τελευταία τάση προστάζει το φωτιστικό να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, 75 με 80 cm από την επιφάνεια του τραπεζιού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως “φοράει” άμεσο φωτισμό που φωτίζει κατευθείαν την επιφάνεια του.

 

Ακόμα όμως και τα φωτιστικά διάχυτου φωτισμού καλό είναι να κατεβαίνουν σχετικά πιο χαμηλά στην τραπεζαρία γιατί δείχνουν πιο όμορφα σε συνδυασμό με το τραπέζι.

 

Για τον χώρο της τραπεζαρίας συστήνουμε ανεπιφύλακτα χρήση dimmer, δηλαδή διακόπτη για τη ρύθμιση της έντασης του φωτός.

 

Ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις ανέβασε ή κατέβασε την ένταση. Τόσο απλό!

 

 
 
 
 
 

 

  ΚΟΥΖΙΝΑ

 

Διαλέγουμε φωτιστικά διάχυτου φωτισμού για το ταβάνι που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του χώρου.

 

Δεν ξεχνάμε όμως πως χρειαζόμαστε και φως κάτω από τα ψηλά ντουλάπια για να εξυπηρετούνται οι εργασίες που γίνονται πάνω στον πάγκο.

 

Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποτ, λάμπες φθορίου, αλλά και ταινίες LED, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε σύμφωνα με το ύφος της κάθε κουζίνας.

 

 

   

   ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

 

Το υπνοδωμάτιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο και πρέπει να σε κάνει να νιώθεις ανάλογα.

 

Προτίμησε απαλό φωτισμό για να σε κάνει να νιώθεις τη ζεστασιά του χώρου σου.

 

Εκτός από μία λάμπα δαπέδου και ένα κρεμαστό φως, απολύτως απαραίτητα για το υπνοδωμάτιο είναι τα φώτα στον τοίχο του κρεβατιού και στο κομοδίνο. Χωρίς αυτά δεν θα μπορείς να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο ή να παίξεις στο tablet σου.

 

Ακόμη μια υπέροχη ιδέα για τον φωτισμό του υπνοδωματίου, που έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις του κοινού τον τελευταίο καιρό, είναι τα κρυφά φώτα στο εσωτερικό της ντουλάπας. Έτσι δεν θα χρειάζεται να βγάζεις τα ρούχα έξω για να βεβαιωθείς για τα χρώματα και να δεις αν ταιριάζουν.

 

Σε όλα τα υπνοδωμάτια ο φωτισμός καλό είναι να έχει χαλαρή διάθεση, έτσι οι λάμπες έμμεσου φωτισμού είναι αυτές που προτιμάμε.

 

Στα παιδικά υπνοδωμάτια που συνήθως περιλαμβάνουν και χώρο μελέτης καλό είναι να προσαρμόσουμε και κάποιο φωτιστικό γραφείου που να παράγει άμεσο φωτισμό και θα βοηθάει τα παιδιά να διαβάσουν.

 

 

 

 

 

ΜΠΑΝΙΟ

 

Ο φωτισμός του μπάνιου πρέπει να ακολουθεί τη διάθεση και τις ανάγκες σου.

 

Ειδικά για το γυναικείο φύλο, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος για μια ποικιλία σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η αποτρίχωση και το καθημερινό μακιγιάζ.

 

Εκτός από το γενικό φωτισμό του χώρου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στον επιλογή φωτισμού για τον καθρέφτη. Η θέση του φωτιστικού, ο τύπος του λαμπτήρα και η θερμοκρασία του χρώματος είναι κάτι που πρέπει να μελετήσεις, αν δεν θέλεις να πέφτουν σκιές στο πρόσωπο σου, κάθε φορά που κοιτάς το είδωλο σου.

 

Όπως για την τραπεζαρία, έτσι και για το μπάνιο η εγκατάσταση ρυθμιστή έντασης του φωτός (dimmer) είναι μια εξαιρετική λύση.

 

Θέλεις να βάλεις φακούς επαφής; Αυξάνεις την ένταση. Θέλεις να απολαύσεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο γεμάτο άλατα και αφρούς; Χαμηλώνεις την ένταση.

 

Αν το μπάνιο είναι μεγάλο είναι απαραίτητη και μια πηγή διάχυτου φωτισμού στο ταβάνι ή ένας κρυφός που θα παρέχει έμμεσο φωτισμό.

 

 

 

 

 

 

 

Επειδή ο φωτισμός είναι δύσκολο πράγμα, συνήθως χρειάζεται κάποιος ειδικός για να σας δώσει τα “φώτα” του.

Αν σας είναι δύσκολο να προσλάβετε κάποιον διακοσμητή ή ακόμα καλύτερα κάποιον σύμβουλο φωτισμού, εμπιστευτείτε μας.

Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το φως και θα σας προτείνουμε λαμπτήρες που θα δώσουν όμορφο φωτισμό στο χώρο σας, αλλά θα είναι νέας τεχνολογίας, οικονομικής κατανάλωσης και οικολογικοί. Ρωτήστε μας για τις λάμπες LED που είναι το μέλλον στο φωτισμό και πειραματιστείτε με τους ροοστάτες συνεχούς ρεύματος.

 

Σκέψου τι αποτέλεσμα θέλεις να επιτύχεις και άφησε όλα τα υπόλοιπα επάνω μας!

 

Τα φωτιστικά στις φωτογραφίες μπορείτε να τα βρείτε σε μας: www.ledokosmos.gr