O Σεπτέμβρης ο μήνας των σχολείων όπως λέγεται, φτάνει πλέον στο τέλος του και όλα τα παιδιά λίγο πολύ έχουν μπει στο ρυθμό του σχολείου και του καθημερινού διαβάσματος.Για το διάβασμα όμως εκτός από μολύβια και τετράδια απαιτείται και κάτι άλλο που ίσως δε θα το θυμηθείτε από την αρχή, σίγουρα όμως είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ και στην απόδοση και στο ξεκούραστο διάβασμα για τα παιδιά και αυτό δεν είναι άλλο από ένα καλό φωτιστικό γραφείου.Πως θα επιλέξετε ένα καλό φωτιστικό γραφείου; Εδώ ερχόμαστε εμείς να σας δώσουμε τα φώτα μας.

Καταρχήν να είναι καλή κατασκευή για να αντέξει αρκετά χρόνια. Προτιμούμε μεταλλικές κατασκευές οι οποίες σπάνε δύσκολα και σίγορα είναι πιο ανθεκτικές. Επιπλέον αν έχετε πρόβλημα χώρου υπάρχουν πορτατίφ με κλιπ/μανταλάκι τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε ράφια ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια του γραφείου και να κατευθύνουν τον φωτισμό ακριβώς στο σημείο που θέλουμε.Το σχέδιο του και το μέγεθος διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, το φύλο του, το μέγεθος του γραφείου και του δωματίου.

Ένα κλασσικό φωτιστικό βιβλιοθήκης δε θα ταιριάξει σε ένα μοντέρνο ή εφηβικό δωμάτιο όπως επίσης δεν έχει νόημα να βάλουμε ένα τεράστιο φωτιστικό σε ένα μικρό γραφειάκι, το αποτέλεσμα θα είναι αντιαισθητικό. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχουν άπειρα σχέδια πορτατίφ για να επιλέξετε και να βρείτε ακριβώς αυτό που ταιριάζει σε σας.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό το οποίο λειτουργεί με λαμπτήρα (είτε με σπείρωμα Ε14 ή Ε27) ή ένα φωτιστικό που περιέχει πλακέτα LED και δε χρειάζεται λάμπα (υπάρχουν πολλά τέτοια φωτιστικά τα οποία ντιμάρουν επίσης). Ευτυχώς η χρήση των λαμπτήρων LED σε όλα τα φωτιστικά έχουν λύσει πολλά προβλήματα καθώς οι λαμπτήρες αυτοί συνδυάζουν καλή χρωματική απόδοση, οικονομία, τεράστια διάρκεια ζωής και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η απόδοση του φωτιστικού πρέπει να είναι περίπου στα 500lm, αυτό μεταφράζεται σε λάμπα LED των 6-7W περίπου, αναλόγως την εταιρία.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι να χρησιμοποιεί πολύ έντονο φως σε σκοτεινό δωμάτιο και αυτός είναι ένας τρόπος να κουράζονται εύκολα τα μάτια και να προκαλούνται πονοκέφαλοι. Γενικά σε ότι αφορά το φωτισμό, οι έντονες αντιθέσεις δεν είναι καλές.

Το ιδανικό χρώμα φωτισμού για το διάβασμα, η χρωματική απόδοση δηλαδή του λαμπτήρα θα πρέπει να είναι στα 4000Κ, το λεγόμενο φως ημέρας. Σε αντίθετη περίπτωση το θερμό χρώμα κουράζει τα μάτια και δυσκολεύει τη συγκέντρωση ενώ το ψυχρό είναι πολύ έντονο με αποτέλεσμα να ενοχλεί πολλές φορές αντί να βοηθά.

Επιπλέον ο φωτισμός στο χώρο θα πρέπει να είναι οµοιόµορφος ώστε να αποφεύγεται η κόπωση των µατιών, να είναι ευέλικτος και να περιλαµβάνει αρκετές πηγές φωτισμού, καθώς και φυσικό φως – όπου αυτό είναι δυνατό.
Στην τοποθέτηση του φωτιστικού πρέπει να αποφεύγονται τυχόν ενοχλητικές αντανακλάσεις και επίσης πρέπει να προσέχουμε το φως να είναι και σωστά κατευθυνόμενο. Σε αυτό μας βοηθάνε φωτιστικά τα οποία έχουν κλειστή δέσμη φωτός.
Εάν είστε δεξιόχειρες, τότε το φως πρέπει να έρχεται από αριστερά προκειμένου να αποφεύγονται οι σκιές.
Για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο.

Στη σελίδα μας  Ledokosmos.gr https://www.ledokosmos.gr/el/fotistika/yrafeioe θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από φωτιστικά γραφείου για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.