Συμβουλές Σχεδίασης Φωτισμού Σπιτικού Κινηματογράφου


 


 

Είστε τρελός με τις ταινιες και θέλετε να μετατρέψετε τον ελεύθερο χώρο σας σε ένα κινηματογράφο;

Έχετε ήδη ένα σπιτικό κινηματογράφο, αλλά μισείτε το έντονο φως που ποτέ δεν είναι καλό;


 

Κατανοούμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε την τέλεια κινηματογραφική ατμόσφαιρα και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Έχοντας τα σωστά επίπεδα φωτισμού περιβάλλοντος και προσθέτοντας τον οπίσθιο φωτισμό, είναι δύο γρήγοροι και εύκολοι τρόποι βελτίωσης του φωτισμού στο σπίτι σας.


 


 

 

Φωτισμός Περιβάλλοντος

 

Ένας από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς τρόπους φωτισμού σπιτικών κινηματογράφων είναι ο φωτισμός περιβάλλοντος. Η χρήση του φωτισμού του περιβάλλοντος είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καλύψετε τον πιο αυστηρό κριτή του κινηματογράφου σας.

Η απλίκα είναι το πιο κλασικό φωτιστικό που εμπνέει τον κινηματογράφο σας. Το μεγάλύτερο προτέρημα για αυτά είναι ότι κάθε απλίκα που ταιριάζει με το ντεκόρ σας θα λειτουργήσει θετικά.

 

Ο φωτισμός γυψοσανίδας κατευθύνει το φως για να δημιουργήσει ένα λεπτό, χαμηλού προφίλ φωτισμό που δεν θα προκαλέσει λάμψη στις οθόνες ή της τηλεόρασης.

Το φως ταινίας, είναι μια δημοφιλής επιλογή, με ειδικά γωνιακά κανάλια που σας επιτρέπουν να προβάλλετε το φως πέρα από την παραδοσιακή εφαρμογή.

 

Ο φωτισμός δαπέδου είναι μια άλλη επιλογή φωτισμού εμπνευσμένη από τον κινηματογράφο. Χρησιμοποιήστε τις ταινίες LED γύρω από τις σανίδες για να παρέχετε φωτισμένες διαδρομές που δεν θα είναι πολύ φωτεινές και δεν θα αποσπούν την προσοχή από την ταινία.

 

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε για την κύρια πηγή φωτός στο σπίτι σας, είναι ότι τα dimmers είναι ο καλύτερος φίλος σας. Εκτός από τη μείωση του φωτισμού κατά τη διάρκεια της ταινίας, θα θέλετε φωτεινότερο φωτισμό για να καθαρίσετε τυχόν χυμένη μπύρα και ποπ κορν.

Κατά την επιλογή των λαμπτήρων φωτισμού για τον κινηματογράφο στο σπίτι σας, φροντίστε να πάρετε αυτά που είναι dimmable κάτω στο 1%. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πλήρη έλεγχο της φωτεινότητας του δωματίου. Ορισμένοι λαμπτήρες LED μειώνονται μόνο στο 10%, πράγμα που αρκεί για τις περισσότερες εφαρμογές γενικού φωτισμού, αλλά για το home theater σας, θα εκτιμήσετε αυτό το επιπλέον σκοτάδι.

 

 

 

Πώς ο φωτισμός πίσω από την τηλεόραση σας μειώνει την κόπωση των ματιών και ενισχύει την αντίθεση της εικόνας

 

Μια τάση που έγινε πρόσφατα πολύ δημοφιλής είναι ο φωτισμός πίσω από την τηλεόρασή σας. Αυτή η τεχνική ονομάζεται "bias lighting", και βοηθά με δύο τρόπους: μειώνοντας την κόπωση του ματιού και ενισχύοντας την αντίθεση της εικόνας.

Ο καθένας ξέρει, ή τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζει, ότι κοιτάζοντας μια φωτεινή οθόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο προκαλείται πίεση στα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κόρες του ματιού μας διαστέλλονται με βάση το συνολικό φωτισμό σε ένα δωμάτιο και όχι την φωτεινότερη πηγή φωτός.

Εφόσον ο φωτισμός "bias lighting" βρίσκεται πίσω από την τηλεόρασή σας, ο συνολικός μέσος όρος αυξάνεται χωρίς να γίνει πηγή φωτισμού μόνο η λάμψη της οθόνη.

 

 

Bias lighting δημιουργεί επίσης ένα φαινόμενο που ονομάζεται "ταυτόχρονη ψευδαίσθηση της αντίθεσης".

Η παρακάτω εικόνα είναι ένα καλό παράδειγμα, αποδεικνύοντας πως το ίδιο χρώμα μπορεί να φαίνεται πιο ξεπλυμένο σε πιο σκούρο φόντο και αλλιώς σε ένα ελαφρύτερο.

Η ίδια ιδέα λειτουργεί με την οθόνη της τηλεόρασής σας. Ο φωτισμός πίσω από την τηλεόραση μπορεί να αυξήσει την ένταση του χρώματος και τη μαύρη αντίθεση αυτού που παρακολουθούμε.

 

 

Παρόλο που μπορεί να είστε έτοιμοι να τρέξετε και να αγοράσετε την αγαπημένη σας ταινια φωτισμού ή να προσθέσετε τα χρώματα της ομάδας σας πίσω από την επίπεδη οθόνη σας, το καλύτερο φως που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λευκό, κατά προτίμηση περίπου 4000-5000K.

Η χρήση άλλων χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση χρώματος.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι φωτισμου του πίσω μέρος της τηλεόρασής σας. Από τις ταινίες LED που είναι τοποθετημένες στο πίσω μέρος της τηλεόρασης μέχρι την τοποθέτηση ενός απλού λαμπτήρα χωρίς σκίαση.

 

 

Είστε έτοιμοι να αναλάβετε τη μετατροπή του γκαράζ σας σε κινηματογράφο;