Τι Είναι η Φωτορύπανση;

 


 

Για πολλούς ανθρώπους, θα ήταν δύσκολο να φανταστούν ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει τεχνητό φως.

Από την εφεύρεση των λαμπτήρων το 1879, η χρήση τεχνητών πηγών φωτός σε όλα, από λαμπτήρες δρόμου μέχρι λαμπτήρες επιτραπέζιων, έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι του τρόπου με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας.


Ενώ ο άνθρωπος δημιούργησε το φως για να εξυπηρετεί πολλούς σημαντικούς σκοπούς, ειδικά σε ό, τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η υπερβολική και ακατάλληλη χρήση του έχει οδηγήσει στο φωτορύπανση.

Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι πολλές, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να αποφευχθούν.

 

 

 

Τι Προκαλεί Την Φωτορύπανση;

 

 

Όταν οι υπερβολικές ποσότητες εξωτερικού φωτισμού παρεμποδίζουν το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως φωτορύπανση. Όταν το φως κατευθύνεται προς τον ουρανό, διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και αντανακλάται πίσω στο έδαφος προκαλώντας τον αυξανόμενο φωτισμό του ουρανού. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η φωτεινή ρύπανση είναι ιδιαίτερα εμφανής σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου το φως σκιάζει την καθαρή θέα των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό. Πριν από την εφεύρεση του τεχνητού φωτός, δεν ήταν ασυνήθιστο να δούμε τον Γαλαξία σε όλη του τη δόξα. Τώρα που το φυσικό τοπίο συνεχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αστικό, ο ουρανός συνεχίζει να φωτίζεται ολοένα και πιο πολύ.

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Dark-Sky, υπάρχουν τέσσερις συνιστώσες για την καταπολέμηση της ρύπανσης:

 

1. Αστική λάμψη του ουρανού – Ο πιο έντονος φωτισμός του νυχτερινού ουρανού σε κατοικημένες περιοχές

 

2. Φως παραβασης - Το φως λάμπει όπου δεν χρειάζεται

 

3. Λάμψη – Όταν τα υπερβολικά επίπεδα φωτός προκαλούν οπτική δυσφορία και μειώνουν την ορατότητα

 

4. Σύγχυση– Ομαδοποιήσεις φωτός που είναι υπερβολικά φωτεινές, ειδικά σε υπερβολικά φωτισμένες αστικές περιοχές. Αυτό συμβάλλει στην αστραπιαία λάμψη του ουρανού, στο φως παράβασης και στην αντανάκλαση του φωτός.

 

 

 

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης;

 

 

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί ο φωτισμός του νυχτερινού ουρανού είναι επιβλαβής. Η πρώτη από τις αρνητικές επιπτώσεις της φωτορύπανσης είναι ότι οι επαγγελματίες αστρονόμοι βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο να παρατηρήσουν τον ουρανό από τη Γη. Πέρα από την αστρονομία, η φωτορύπανση επηρεάζει τους τρόπους ζωής για πολλά ζωντανά πράγματα. Σύμφωνα με την IDA, η άγρια φύση μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη φωτεινότητα του ουρανού. Η φωτεινή ρύπανση έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα μεταναστευτικά πρότυπα νεοσύστατων θαλάσσιων χελωνών, πουλιών, ψαριών, βατράχων και πολλά άλλα. Τα νυκτερινά ζώα που βασίζονται σε φωτεινές μέρες και σκοτεινές νύχτες επηρεάζονται επίσης βαθιά. Εκτός από την αρνητική επίδρασή της στα ζώα, η φωτεινή ρύπανση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στο σκοτάδι. Για να μην αναφέρουμε, η χρήση υπερβολικού φωτισμού σε άσκοπους τρόπους σπαταλά πολύτιμους πόρους.

 

 

 

 

Πώς να ελέγξετε την φωτορύπανση

 

 

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η φωτορύπανση μπορεί να ελεγχθεί και ακόμη και να εξαλειφθεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλιστεί ότι το φως χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται περισσότερο και στις σωστές ποσότητες. Προκειμένου να ελέγξετε τη λάμψη του ουρανού και την ακαταστασία, πρέπει να παρακολουθείται η ποσότητα εγκατεστημένου φωτισμού. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τα τέσσερα συστατικά της φωτορύπανσης είναι να βεβαιωθείτε ότι ο εξωτερικός φωτισμός δείχνει πάντα προς το έδαφος αντί να κατευθύνεται στον ουρανό. Για παράδειγμα, η χρήση φώτων ασφαλείας με ασπίδες με κουκούλα μπορεί να μειώσει την αντανάκλαση και να αποτρέψει την εσφαλμένη οδήγηση του φωτός.